MUZIEKGROEPEN

The Funmasters staat garant voor tropisch klanken. De groep werd in september 1978 opgericht door Edmund Resort alias Rio. Het doel was om een topformatie te creëren die in elke muziekgenre optimale prestaties kon leveren.

Zuid-Amerika en Europa
The Funmasters heeft een grote bekendheid opgebouwd en trad op met onder andere Double RR, La Perfecta uit de Nederlandse Antillen, Caribbean Combo, Conjunto Latinos, The Twinkle Stars, Masters Blaster, Cosmo Stars, en nog veel meer bands. Op grote evenementen zoals: Kwaku Festival Amsterdam, diverse festivals in Amsterdam die jaarlijks meer dan 150.000 mensen trekken, Parijs Festival, Duitsland, feesten in België, Festival Haarlem, festival tour door Suriname. Oud- en Nieuwjaarsfestivals, is het voor The Funmasters een lust om te spelen, vooral als je een enthousiaste menigte, zowel jong als oud, ziet meedansen op hun herkenbare onvervalste muziekrepertoire: kaseko, merenque, soca, jaren 60 & 70 muziek, reggae en slue sleu.

Hit na hit
U kunt zeggen dat The Funmasters zich mag classificeren als een top Zuid-Amerikaanse muziekformatie. De verschillende soorten maxisingel die ze de afgelopen jaren hebben uitgebracht, zijn tot heden een hype onder de muziekliefhebbers uit de Antillen, Amerika, Duitsland en Suriname. Ze hebben verschillende hits gescoord onder andere Kamra doro, Als de dag is aangebroken, Koeliman merahga, Kijk kijk kijk wat een mooie meid en nog veel meer nummers. Een van de enorme hits is Witi Visi een bijzondere smaakmaker, dat nog diep is gegrift in het danspubliek in Nederland, Amerika, Nederlandse Antillen en Suriname, en nog steeds een hit blijft voor het volk. The Funmasters heeft in een periode van 15 jaar, 32 maxi-lp’s geproduceerd met een eigen geluid, style en ritme.

Eigen geluid en ritme
Alle nummers die de band speelde, hadden hun eigen geluid en ritme, waardoor het muziek met een dynamische warmte door de zaal ging. De bedoeling van The Funmasters was om een ander soort geluid en ritme neer te zetten dan het huidige bestaande kaseko muziek. Zoals de manier van spelen maar ook de teksten van Iwan Esseboom en Gerold Rink. Edmund Resort alias Rio, was gitarist, Henry Menes was bassist. Samen met Siegfried Cornet zorgden zij ervoor dat de muziek harmonische en tekstueel klopte. Het streven was om zowel de studio-opnames als de liveoptredens bijna hetzelfde te laten klinken.

Samenstelling van de band:

  • Edmund Resort Rio – bandleider en gitarist (overleden)
  • Iwan Esseboom – zanger
  • Gerold Rink – zanger
  • Henry Menes – gitarist
  • Siegfried Cornet – gitarist

De verschillende soorten teksten (liedjes) die de zangers zongen, hadden letterlijk te maken met gebeurtenissen van uit de slaventijd, het dagelijkse leven onder andere liefde, relaties, ruzies, vijandschap en ook een beetje winti. Alle teksten en muziek waren puur van de band. Gezien het 15-jarig bestaan en de top die wij toentertijd hadden bereikt, begon de muziekmoeheid toe te slaan en ook met het overlijden van de bandleider is er toen besloten te stoppen met The Funmaster. Gelukkig dendert de muziek van band nog steeds vrolijk door onder de mensen.

Een aantal recente nummers:
Alla Ding ingie konna dang – Ja wang mooi oema ja wang dédé – Koeli mang Meradja – Tamaling – Witte Visie – Fa mooi Té – Adomijomijo – A Wisa djoema – Soe soe, Kauwna Lieba – Kamra doro – Wanni waka kroejara – Motjo Wala – Osikali – Pietjoema – Kijk kijk kijk wat een mooie meid – Als de dag is aan gebroken – Mi kisie die boeka – Adjida – Di mie doro nomo – A no jere mi jere – Oeng booi.

In 1982 was The Funmasters op tournee in Suriname. Daar hebben zij enkele wervelende shows gegeven. Een van deze shows was op zaterdag 1 juli 1982 in de Ismee van Wilgen Sporthal in Paramaribo. De conferencier van deze show was Andre Ramdjan, de populaire drummer van The Cosmo Beats.

De afgelopen jaren heeft The Funmasters ook enkele keren opgetreden tijdens het Kwaku Festival in Amsterdam.                                                                                             naar boven