Kenneth Hawker: een topsaxofonist uit Nieuw-Nickerie

Een topsaxofonist uit Nieuw-Nickerie

Kenneth Hawker bracht zijn tienerjaren door in zijn geboortestad Nieuw-Nickerie in de jaren zestig van de vorige eeuw. Er was weinig vertier voor de jeugd, dus luisterde hij vaak naar de radio of hij speelde op zijn gitaar. Dat deed hij samen met een schoolvriend Ludwig Schenkers, die hem gitaar leerde spelen. Zijn broer Wilfred Hawker, nu overleden, en een andere schoolvriend, John Boldewijn, begonnen spontaan te zingen wat zij hoorden op Radio Demerara of Guyana Broadcasting Service (GBS). Ze speelden vaak liederen na van Santana, Blood Sweat and Tears, Creedence Clearwater Revival, Tom Jones en Engelbert Humperdinck.

Kenneth Hawker

Kenneth Hawker: “Muziek maken is mijn passie en altijd een deel van mijn leven geweest. Daar krijg ik energie van. Zonder enige kennis van bladmuziek speelden wij na wat wij op de radio hoorden. Onze muziektalenten bleven daarom niet ongemerkt voor enkele muziekkenners in Nieuw-Nickerie. Mijn muziekcarrière begint bij de in 1968 opgerichte muziekformatie The Bill Blacks Combo.
Het begon allemaal tijdens een optreden van de beatgroep van een zekere hoofdonderwijzer de heer De Louis van Paradise in de dansclub Uncle Sam in Nieuw-Nickerie; de toonaangevende danstent van die tijd. Vanwege financiële problemen zette hij zijn band in de verkoop, waarop de heren Albert Lieveld en Ameerun (beiden nu overleden) direct toesloegen en de band overnamen. Dat was de start van de populaire The Bill Blacks Combo uit Nieuw-Nickerie.

The Bill Blacks Combo (TBBC)
De naam Bill Blacks Combo is oorspronkelijk van een Amerikaanse rockband. Bassist Armand Willy, alias Colla, kwam op deze naam. Verder bestond de groep uit: Ramon Chaar op drums, Ludwig Schenkers op sologitaar, Kenneth Hawker op slaggitaar, Armand Willy op basgitaar. Wilfred Hawker, Dennis Burke en John Boldewijn waren de zangers.
TBBC oefende thuis bij bandleider Albert Lieveld aan de Achterstraat 113, de huidige A.K. Doerghashawstraat, naast onze woning. Regelmatig heeft de band ook gerepeteerd in de werkplaats van mijn vader, direct naast de familie Lieveld. Zodra de band begon te spelen verzamelden zich veel kinderen voor de huizen om te luisteren naar de verrichtingen van hun locale muziekhelden. De beatgroep trad vaak op tijdens huisfuifjes, de kermis, de nachtclub China en bij de danstent van Tante Kaa aan de Julianastraat. De band heeft op een zaterdagavond tussen 19.00 en 20.00 uur één liveoptreden gehad bij RANI, Radio Nickerie. De omroeper was een zekere heer Kertosontono en de technicus was de zeer bekende heer Barodie. De band was zeer populair onder de jeugd van Nieuw- Nickerie. Ongeveer drie jaar na de oprichting gingen de muzikanten van The Bill Blacks Combo uit elkaar. Tijd voor een nieuwe start.

The Mixers
De meeste leden traden toe tot The Mixers van Cyril Jiboth, alias Tikke. The Mixers speelde met meer semiprofessionele instrumenten, die bij de firma Fernandes aan de Emmastraat waren gekocht. De samenstelling van de groep zag er als volgt uit: Op drums Geffrie Perk (overleden), Cyril Jiboth op slaggitaar, Kenneth Hawker op basgitaar, Ludwig Schenkers op sologitaar. Wilfred Hawker (Nickeriaanse Tom Jones), Dennis Burke, John Boldewijn, Dolf Kajuffa en Stanley Dollart waren de zangers. In deze periode begon Wilfred Hawker zich de Nickeriaanse Tom Jones te noemen. Wilfred had een voorkeur voor liederen van zijn idool Tom Jones. Delilah, Green green grass of home, Help yourself, Without love zijn liederen die hij vaak zong. Hij zong ook liederen van Engelbert Humperdinck, Johnny Mathis en Oscar Harris. Onze eerste show met The Mixers was samen met de beatgroep The Nothing King uit Paramaribo in het Roshnie theater. Vaak traden wij ook op in het Courtgebouw aan de Gouverneurstraat, op huisfuifjes en songfestivals. Dat tot grote tevredenheid van het overwegend jonge publiek.

Wageningen en Guyana
De beatgroep werd zo populair in Nieuw- Nickerie dat het ook in de nieuwe schouwburg Masanga en op andere locaties in Wageningen optrad. Ik herinner me nog onze optreden samen met de populaire band uit Paramaribo, The Nothing King. Tijdens die show begeleidde The Bill Blacks Combo Cenide Cruden. Cenide was een populaire zangeres uit Wageningen. Ze verwierf veel bekendheid met het lied Maybe van The Three Degrees. We hebben ook enkele keren opgetreden tijdens shows in het Volkstheater aan de A.K. Doerghashawstraat. Nu is er een Chinese supermarkt in dit pand gevestigd. Ook in het Courtgebouw aan de Gouverneurstraat was de band regelmatig te horen op fuifjes. Tijdens de jaarlijkse kermis in Nieuw-Nickerie begeleidde The Bill Blacks Combo vele artiesten uit Guyana, waaronder de toen populaire Johnny Braff van het liedje Same time same place. We hebben ook in Springlands, Guyana opgetreden. Maar door onderlinge ruzies besloten enkele leden de groep te verlaten. Ze zagen het niet meer zitten en de grote trek naar Paramaribo was begonnen. Eerst vertrok Dennis Burke, daarna volgden Ludwig Schenkers en Kenneth Hawker. In 1972 ging Wilfred Hawker het leger in, waar hij ook regelmatig liederen zong van Tom Jones en Engelbert Humperdinck.

The Topics
In de beginfase van de muziekformatie The Topics uit Zeedijk heb ik regelmatig ingevallen als organist en bassist. Later veranderde deze groep haar naam in The Revellers. Zij hebben ook het liedje ‘Merdeka’ gecomponeerd in verband met de Onafhankelijkheid van de Republiek Suriname op 25 november 1975.

The Brotherhood
Op 3 augustus 1973 vertrok ik naar Paramaribo. Dat herinner ik me nog heel goed. Want wijlen mijn Tante Els Samaroe was jarig, een ‘bigi yari, rond getal,’ in Paramaribo. De eerste beatgroep waarin ik speelde in Paramaribo was The Brotherhood. Edgar Burgos, alias Boegroe, was de bandleider. Samenstelling van de muziekformatie: Edgar Burgos, bandleider en zanger, Dennis Burke zanger, Kenneth Hawker bassist, Marcel Mac-Nack op orgel, op drums Vincent Semiel, Ronald Wijnard trompet, Dennis Sumter tenorsaxofoon, Rudi Cairo op altsax en Ludwig Schenkers op sologitaar. The Brotherhood heeft op 8 november 1973 een grote show gegeven in de Chinese club in Nieuw-Nickerie op de hoek van de Waterloo- en Achterstraat.
Uit dit verhaal valt dus op dat Kenneth Hawker, Ludwig Schenkers en Dennis Burke vaker samen van groep naar groep hebben opgetrokken. Blijkbaar trok de ene artiest cq vriend de andere mee. Ook in Nederland hebben deze artiesten nog regelmatig contact.

Black Earth
Na gespeeld te hebben voor The Brotherhood maakte ik de overstap naar Black Earth. Ook in deze muziekgroep speelde ik basgitaar. Glenn Bottse speelde orgel en keyboard en Dennis Dwaalster op drums. Glenn Bell, Johan Herbert en Henk Doest waren de zangers van de groep. Ludwig Schenkers, bijna vanzelfsprekend op sologitaar. Black Earth was regelmatig te horen op fuifjes en in de theaters in Paramaribo.

Militaire Kapel
Van 1977 tot en met 1982 was ik militair en muzikant van de Militaire Kapel. Eerst speelde ik de 1e tuba en later stapte ik over op de sopraansaxofoon. Tussen 1979 en 1980 heb ik gespeeld in de band van Harto Soemodihardjo: Harto’s Band. Daarna heb ik in de 1e, 2e, 3e, 5e en 6e Suripop live orkest gespeeld als tenorsaxofonist. Ook voor de band Original Strings en de Torarica House Band heb ik gespeeld. Mijn laatste band in Suriname was All Sound onder leiding van Lloyd Goedhart. Daarna vertrok ik in 1991 naar Nederland.

Barbara Lynn bezoekt Suriname
Een van mijn vele hoogtepunten in mijn muziekcariére in Suriname was het begeleiden van de Amerikaanse soulzangeres Barbara Lynn. Kenneth Hawker: “Ik moest plotseling invallen door ziekte van de tenorsaxofonist. In feite had ik daar geen zin in, maar ik kreeg min of meer een ‘dienstorder’. De organisator van deze concerten had geen geschikte tenorsaxofonist. Zo kwamen ze bij mij terecht. Het was min of meer een dienstorder. Ik speelde de sterren van de hemel in het Hotel Torarica, het Presidentieel Paleis en in theater Star.
Barbara Lynn was erg onder de indruk van mijn muzikale talenten en wou mij verder meenemen op tournee als tenorsaxofonist van haar begeleidingsgroep. Helaas ging dat niet door, omdat ik op dat moment midden in een scheiding zat.”

Muziekcarriére van Kenneth Hawker:
• Slaggitarist The Bill Blacks Combo
• Basgitarist The Mixers
• Basgitarist The Brotherhood
• Basgitarist The Black Earth
• Saxofonist Militaire Kapel
• Tenorsaxofonist Harto’s Band
• Tenorsaxofonist Suripop live orkest
• Saxofonist Original Strings
• Tenorsaxofonist All Sound