John Boldewijn

John Boldewijn, leadzanger van The Mixers

John Boldewijn leadzanger The Mixers

In de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw was er weinig te doen voor de jeugd in Nieuw-Nickerie. De jeugd was voor radio entertainment aangewezen op twee Guyanese radiostations: Radio Demerara en Guyana Broadcasting Service (GBS). Bij het lokale radiostation Radio Nickerie (RANI) kwamen de jongeren voor wat betrof de muziek niet zo zeer aan hun trekken. John Boldewijn werd geboren op 16 november 1942 en was leadzanger van The Mixers.

John Boldewijn: “Wij maakten daarom zelf muziek op onze klankkastgitaren. Dat was ook het geval op een middag in 1973. Kenneth Hawker en ik speelden op onze gitaren in de meubelmakerzaak van zijn vader Ludwig Hawker aan de Achterstraat, het huidige A.K. Durgha Shawstraat in Nieuw-Nickerie.

Op dat moment kwam Cyrill Jiboth (Tikke) langs op zijn fiets, kwam op de muziek af en vroeg ons of wij in een band zouden willen spelen. Hij zou voor instrumenten zorgen. Als jonge liefhebbers van muziek wilden wij dat dolgraag, omdat wijzelf geen geld hadden om onze eigen instrumenten te kopen. Het leek een droom die plotseling uitkwam. Onze oefenplek verplaatste zich in rap tempo van de Achterstraat naar de Landingstraat.

The Mixers
Twee maanden later was het zover voor onze eerste oefening. Tikke had de instrumenten gekocht en vroeg ons om naar de Landingstraat te komen op het erf van zijn vader. Dat zou onze vaste oefenplek worden. Zo gingen Kenneth Hawker (bassist), Geoffrey Perk (drummer) en ik als leadzanger naar de Landingstraat voor de eerste repetitie. De eerste oefening bracht heel veel jongeren op de been, die nieuwsgierig kwamen kijken naar hun eigen muzikanten uit Nieuw-Nickerie. Dat kan ik mij nog heel goed herinneren.

China en Masanga
Het hoogtepunt in onze elf maanden bestaan waren de optredens in de nachtclub China. Daar was het altijd stampvol op de zaterdagavonden. De clubeigenaar deed goede zaken en wij verdienden ook wat zakcenten aan onze optredens. In het toenmalige Volks theater hebben wij een keer samen opgetreden met de muziekformatie Nothing King uit Paramaribo. We hebben in Theater Masanga te Wageningen ook een wervelende show gegeven. Later die avond gaven wij een tweede optreden in de club Volley’s Inn in de buurt van de Silo van de Stichting Machinale Landbouw (SML). Daar troffen wij Theo Bijlhout aan, die ook voor een show in Wageningen was. Hij was onder de indruk van onze muziek- en zangkwaliteiten, vooral omdat wij uit een district kwamen.

Elf maanden
Na die elf mooie muzikale maanden ging de groep uiteen, omdat onze solist Toetie Schenkers naar Paramaribo vertrok. Niet lang daarna volgde onze bassist Kenneth Hawker. Dat was heel erg jammer. Maar na een inactieve periode van enkele jaren stapte ik over naar de pas opgerichte muziekgroep New Stars. Daarvoor had ik enkele keren gezongen in The All Stars, destijds een band bestaande uit oude muzikanten.

Repertoire
Ik had geen specifieke zanger die ik nazong. De nummers die ik graag zong waren: Teardrops van Azucar cacao y leche, Oh Gril van The Chi-Lites, The time has come van Shango, I like to make it with you van Bread, If you don’t know me by now van Harold Melvin & The Blue Notes, Jerusalem van The Twinkle Stars en Long as I can see the light van Creedence Clearwater Revival. Dit laatste nummer was echt mijn lievelingslied.”