Cultuur

V.L.N.R.: Carol Redmond, Ellen Redmond-Spa en Elvira Sandie

NAKS eert iconen uit onze culturele geschiedenis

Op vrijdag 2 november 2018 heeft de culturele organisatie NAKS twaalf iconen uit onze culturele geschiedenis gekroond.  Alle iconen hebben een plakaat en twee kalenders gekregen. Eén van deze iconen was Dokter Sophie Redmond. Twee nazaten van Sophie, Carol en Ellen Redmond, mochten het plakaat en twee kalenders in ontvangst nemen.

Sociaal bewogen arts, toneelschrijfster

Jeane Sophie Everdine Redmond werd geboren in Paramaribo en had al als kind een sterk karakter. Haar vader wilde dat ze pianoles kreeg, maar Sophie wilde liever viool spelen – en dat gebeurde. Nadat ze in 1924 haar mulodiploma had behaald, begon ze in 1925 haar studie aan de Geneeskundige School en studeerde in 1935 af. Op 4 maart 1935 vestigde zij zich als arts in Paramaribo. Ze was een geliefd arts en werd ‘Datra fu pôtisma’ (Dokter van arme mensen) genoemd, omdat ze arme patiënten gratis behandelde.

Redmond was ook toneelschrijfster. Ze schreef in het Sranantongo toneelstukken waarin ze voorlichting gaf over actuele thema’s. Ook in haar radiorubriek ‘Datra mi wan’aksi yu wan sani’ (Dokter ik wil je iets vragen) gaf ze voorlichting en advies over verschillende onderwerpen.

Na haar overlijden werd de Steenbakkersgracht waar ze woonde, omgedoopt tot Dokter Sophie Redmondstraat. Bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo aan de Flustraat staat haar borstbeeld, gemaakt door Jo Rens.

In Nederland organiseert Stichting Between the Lines sinds 2013 jaarlijks de Sophie Redmondlezing en reikt de Gouden Vioolspeld uit aan opmerkelijke Surinaamse vrouwen.

Bron: NAKS Iconenkalender